Papagalulu meu stranuta. Numele lui este Ciuf, il avem de trei zile si am observat ca incepand de aseara stranuta

From: A P <@yahoo.com>
Subject: papagal nimfa
To: czirjak_ciprian@yahoo.com
Date: Saturday, January 29, 2011, 8:37 AM
Numele lui este Ciuf, il avem de trei zile si am observat ca incepand de aseara stranuta. Mentionez faptul ca de unde l-am luat mai era o femela care stranuta si ea, dar el atunci nu a stranutat de loc. Am citit ca ar putea fi racit dar nu are niciun alt simpton(e vioi, receptiv, manca cei drept nu foarte mult pentru ca probabil inca nu s-a obisnuit cu noua lui casa). De stanutat stranuta rar (pana acu de vreo 3-4 ori l-am auzit) si stranuta dupa ce isi curata penele.Va rog sa-mi dati un sfat intrucat nu as vrea sa pateasca ceva.
E-A P
Re: papagal nimfaSaturday, January 29, 2011 5:47 PMFrom: "Czirjak -ciprian" View contact details To: "A P" <@yahoo.com>
Buna si va multumesc pentru interesul aut pentru pasarea dumneavoastra , astfel ca voi da cateva sfaturi utile pentru o ingrijire corespunzatoare a papagalului dumneavoastra .
Este normal ca pasarile papagali nostri sa stranute , deoarece de cele mai multe ori cand aerisim in casa / camera unde acesta sta sau pe timpul transportului spre casa temperatura aerului se modifica sacazand cu cateva grade , iar acesta diferenta de temperatura ca si in cazul nostru duce la mici raceli sau simtome de raceala astfel ca incepe sa curga nasul si stranuturi mai multe sau in unele cazuri mai putine pana la simtome mai grave ca in cazul gripelor. Aceste semne daca sunt ignorate duc la raceli iar racelile repetate la sinuzite astfel ca in primul rand trebuie sa oferim pasari /pasarilor noastre o alimentatie corespunzatoare bogata in vitamine si proteine ( sa aiba verdeturi la dispozitie tot timpul fie salata verde - cotorul de salata se pune intrun pahar se fixeaza cu bumbac sau hartie de servetel - pamant care se uda din belsug iar la fiecare curatenie generala a coliviei se uda din nou astfel salata rezista si 2 saptamani ramanand verde fie puteti incerca gazonul pentru papagali - http://www.seminte.de/seminte-flori-ziervogelgras-p-487.html -, de 2 ori pe an se poate face o cura de vitaminizare se pun vitamine sub forma lichida in apa oferita spre consum - proteinele se obtin din branza proaspata , albus de ou fiert care se ofera alaturi de nisip si morcov pe o farfurioara ).
Acestea de mai sus in mare ofera o alimentatie echilibrata in cazul lui Ciuf poate ca a fost racit chiar cand a fost cumparat sau pe timpul transportului , o alergie usoara la praf este normala in cazul papagalilor , alergia accentuata la praf a lui Ciuf este inca un semn ca acesta sufera de o raceala astfel trebuie administrat un mic tratament pe care il da un medic veterinar de unde puteti achizitiona si vitamine eu ne find specialist in acest caz nu pot sa imi asum responsabilitatea danduva un tratament , daca nu puteti ajunge din localitatea in care locuiti la un specialist puteti sa incercati sa oferiti INTR-UN VAS de apa separat fata de cel destinat apei zilnice multi vitamine si paracetamol comercializate in farmacie dar trebuie avuta grija la dozaj astfel ca la vitamine o pastila dizolvata in 200 ml apa iar un paracetamolul la 100 ml apa Iar in cazurile mai grave ( simtome de lipsa pofta mancare , dezechilibru ) se ofera si antibiotice o pastila ampicilina /pelicinina dizolvata in 200 ml in cazul in care combinati medicamentele acestea in loc sa fie dizolvate in inca 100 ml suplimentari deoarece trebuie tinut cont ca pasarea sa poata bea apa cu medicamente fara a o deranja gustul dar ca si acest dojaj (nu mai mult de 100 ml apa in plus) sa nu fie diminuat astfel ca tratamentul sa fie insuficient.
Apa se schimba zilnic tratamentul il oferiti 7 zile maxim 10 zile , pentru o tratare corespunzatoare intreba un specialist pentru a evita orice neplacere fie medic veterinar sau la gradina zoologica personalul care se ocupa de ingrijirea pasarilor. Daca este vorba de o forma usoara de raceala aceasta se poate trata si cu ceaiuri TREBUIE AVUTA GRIJA SI LA POZITIONAREA COLIVIEI IN CASA CA ACEASTA SA NU FIE SUB GEAM SAU LA MAI PUTIN DE 1 M DE FEREASTRA deoarece tratamentul oferit va fi in zadar deoarece in scurt timp pasarea se va raci din nou. Eu in acest caz recomand vizita la un medic veterinar si nu insista pe tratament medicamentos daca se poate incepe momentan cu ceaiuri si verdeturi - hrana animala , toate cele bune.

2 comentarii:

  1. Multumesc de sfat ,si eu am o Nimfa cu aceleasi simptome.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    Nimfa mea Erza, am observat la ea de vreo 3-4 zile cand respira e nas scoate un sunet( ca si cum ar fluiera) mai mult ca sigur este racita pentru ca colivia ei este in balcon unde geamul mai sta rabatat din cand in cand mai ales cand se fumeaza. Am Parasinus Penta, as putea sa il dizolv in ceai de tei sau de musetel? I-am schimbat locul deja, a fost adusa in camera mea unde este cel mai cald din toata casa. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate